torstai 8. syyskuuta 2011

Ekotyöt esiin

Lomalta palatessani virisi kahvihuoneessamme keskustelu, jossa kilvan kehuimme, miten olimme laittaneet materian lomalla kiertämään. Minun lomarutiineihini kuuluu lasten pieneksi jääneiden vaatteiden karsinta, lehtipinojen pois heittäminen sekä parittomien ja kuluneiden sukkien ompeleminen uusiksi keppihevostallimme jäseniksi. Yksi oli siivonnut vuosikausia tarpeetonta tavaraa keränneen komeron ja vienyt tavarat kierrätyskeskukseen. Toinen oli väsännyt jätelaudoista kasvilaatikon.

Ihmettelimme, onko työelämä muuttunut niin hektiseksi, että tällaiset arvokkaat ekoteot tuppaavat jäämään loma-aikaan tehtäviksi. Tiettyyn pisteeseen asti hommahan on hauskaakin, mutta en ihan luokittelisi sitä lomaksi ja levoksi, vaan työksi siinä missä tavanomainen palkkatyökin.

Vain lomalla olen niin energinen, että jaksan tarttua neulaan ja lankaan tai kaivaa suurimman osaa vuotta pölyttyvän ompelukoneeni esiin. Sama näyttää pätevän miehillä puutöiden tekemiseen. Jos asiaa tarkemmin miettii, niin tällainen jätettä kierrättävä työ voitaisiin luokitella uudenlaiseksi ekotyöksi. Sen säännöllinen harjoittaminen tuo hyötyä ja hyvinvointia yhteiskunnalle ja ympäristölle.

Kesäinen vierailumme Napolissa näytti meille kaikessa karmeudessaan mihin päätyy suurkaupunki, joka ei huolehdi jätteidensä säännöllisestä kierrättämisestä. Kuorma-auton kokoisia jäteläjiä lillui ja haisi teiden varsilla. Meressä kellui styroksin kappaleita ja muovipulloja. Tämä sai minut havahtumaan kuinka tärkeää jätteen hyötykäyttö on. Monen innovaation synnyssä on ollut tärkeää nähdä jäte uudella tavalla – mahdollisuutena jollekin hyödylliselle uudelle.

Unelmoin työpaikasta, jossa ekotyöhön kannustetaan ja sen merkitys huomataan. Voisiko työnantaja luvata työntekijöille mahdollisuuden käyttää pari työpäivää vuodessa omaan kotitalouteen liittyvään ekotyöhön? Entä miten työpaikka palkitsee työssä tehdyistä ekoteoista?

Kun kudot vanhoista vaatteistasi räsymaton tai perustat taloyhtiöösi biojätekompostin, niin maailma pelastuu. Hyvinvointia työstä tuo tämäkin. Millaisen ekotyön sinä teit tänään: töissä, kotona tai sillä välillä?


Eveliina Saari
Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen innovaatiot, johtaminen ja osaaminen -tiimin päällikkö, joka uskoo arjen ekotekojen luovan hyvinvointia. Juuriltaan diplomi-insinöörin ja työterveyshoitajan tytär.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti