torstai 8. syyskuuta 2016

Pokemon liikuttaa myös työikäisiä

Olen yli viisikymppinen, asiantuntijatyössä ja pidän hyvistä kirjoista, elokuvista, ruuasta ja viinistä. Olen sohvaperuna, jolle liikkuminen on välttämätön paha muutoin kuin puutarhatöissä ja veneretkillä.

Kesällä törmäsimme perheeni kanssa Pokemon-ilmiöön. Huomasimme lomareissulla, että heti, kun veneet kolahtivat satamissa rantalaituriin, esiin hyppi nuorisoa, joka huikkasi vanhemmilleen: ”Me mennään etsimään Pokemoneja” ja lähti hyvää vauhtia maastoon. Sitten aikuisen tyttäreni naamakirjakeskustelu muuttui. Kaverien käymä tavallinen keskustelu väheni ja Pokemon-viestejä saattoi tulla lähes sata päivässä. Hillitöntä innostusta oli ilmassa. Olimme vähän ihmeissämme.

Pokemonin peluu Töölönlahdella on monin tavoin palkitseva kokemus.
Kuva: Erja Mäkelä.

Lomareissulta tultuamme tyttäreni latasi pelin minun tabletilleni ja lähti kavereiden kanssa Korkeasaareen. Seuraavat päivät kuluivat samoissa merkeissä Helsingin eri puistoalueilla. Yhtenä iltana minä lähdin mukaan kävelylle. Nappailimme Pokemoneja, kävimme Pokestopeilla ja kävelimme. Matkaa kertyi 4,7 kilometriä ihan itsestään. Seuraavana iltana uudelleen, matkaa 5,6 km. Huomasin, että tämä ei olekaan ihan turha juttu. Vaihdon antiikkisen kännykkäni uuteen ja keksin ohjelman vaatiman pitkän, aika älyttömän nimen avattarelleni.

Kilometrejä kertyy edelleen. Yritän optimoida päivittäisen työmatkani siten, että saan Pokemoneja ja niiden pyydystyspalloja. Kävelen paljon ja väliin istun puiston penkillä. Kohtaan lapsia, nuoria ja aikuisia pelaajia liikkuessani. Yritän olla varovainen liikenteessä ja laittaa kännykän kiinni reilusti ennen nukkumaan menoa, että maltan nukkua. Vaikka tämä into ei kestäisikään pitkään, on selvää, että tämä tekee minulle hyvää. Kävelen ja olen innostunut. Sohvaperuna pääsi ylös sohvalta!

Erja Mäkelä

Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija ja tuottaa tietoa haitallisilta kemikaaleilta suojautumiseen. Hän käyttää myös itse erilaisia henkilönsuojaimia töissään ja harrastuksissaan. 

Lisää tietoa suojaimista: www.ttl.fi/malliratkaisut. 
Henkilönsuojaimet työssä -kirja
TTL SUOJAINASIANTUNTIJA®-koulutus (katso koulutuskalenterista)
Jos käsittelet epoksikemikaaleja, tutustu Epoksikansioon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti