keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Työsuojelupäällikön uudenvuodenlupaus: Lopetan karhunpalvelusten tekemisen

Tapaan tutun työsuojelupäällikön ruuhkaisella messuständillä. Puhumme turvallisuudesta ja työhyvinvoinnista, mistäpä muustakaan. Työsuojelupäällikkö toteaa tyytyväisenä, että he ovat menneet turvallisuudessa suurilla harppauksilla eteenpäin. Kysyn tietysti miten ratkaisevat askeleet on otettu? Vastaus kuuluu: ”Me ollaan passivoiduttu, minä ja koko muu työsuojeluporukka.”

Työsuojelupäällikkö tarkentaa, että he ovat nyt työsuojeluorganisaatiossa uskaltautuneet ja onnistuneet tekemään sen, mistä ovat jo pitkään haaveilleet: Lakanneet tekemästä linjajohdon turvallisuustehtäviä. He ovat jättäneet työsuojeluvastuun aidosti esimiehille. Nyt turvallisuutta johtavat ne, joille se kuuluu, ja jotka pystyvät tuomaan turvallisuusnäkökohdat aidosti osaksi arkipäivän tekemistä. Turvallisuudesta on tullut oman työporukan ja esimiehen näköistä.


Työsuojelun asiantuntijoiden rooli on muuttunut enemmän tuen ja sparrauksen suuntaan, kun esimieskunta on ottanut yhtenä rintamana pienempiä askelia ja isompia harppauksia uusissa saappaissaan. Nyt agendalla on kehittää yhdessä toimivampia työkaluja ja käytäntöjä. Myös vuosien mittainen asian kypsyttely on ollut tarpeen – sen aikana valmistauduttiin huolella kapulan vaihtamiseen. Ennakoitiin ja varmistettiin, että esimieskunnalla on riittävät valmiudet ja osaaminen turvallisuusasioissa. Kapulaa kun ei voi luovuttaa eteenpäin ilman vastaanottajaa.

Työsuojelupäällikkö tiivistää, että ratkaisevaa onnistumisessa on ollut työsuojeluporukan passivoituminen oikeissa asioissa. Heidän energiansa on vapautunut tulipalojen sammuttelun ja linjajohdon jatkuvan patistelun sijaan ennakoivaan työsuojelutyöhön, mikä vie työpaikan turvallisuusjohtamista aidosti eteenpäin. Se on paljon se.

Tiedän, että liian monella työpaikalla työsuojeluihmiset huhkivat edelleen niska limassa pitäen turvavartteja, suunnitellen korjaavia toimenpiteitä, perehdyttäen uusia työntekijöitä ja jopa valvoen turvallisuusohjeiden noudattamista.

Kunpa hekin uskaltaisivat lopettaa karhunpalvelusten tekemisen asialle, jota yrittävät edistää. Todellinen palvelus turvallisuudelle on vaiheittaisen kapulanvaihdon suunnittelu ja toteuttaminen, kun hetki on oikea.

Vuokko Puro

Kirjoittaja ihmettelee työelämää turvallisuustutkijan ja -asiantuntijan näkövinkkelistä Työterveyslaitokselta.  

Varmista esimiesten työturvallisuusosaaminen joustavalla verkko-opiskelulla. Esimiesten työturvallisuuden verkkokoulutuksessa esimiehet oivaltavat heille kuuluvat turvallisuusvastuunsa ja saavat tehokkaita työkaluja turvallisuuden ja työhyvinvoinnin johtamiseen arjen esimiestyössä. Opiskelu tapahtuu joustavasti, ajasta ja paikasta riippumattomasti verkko-oppimisympäristössä. Lue lisää: www.ttl.fi/verkkokoulutus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti