torstai 28. huhtikuuta 2016

Välitetään toisten työstä

Työpäivä takana. Istun junassa ja kuuntelen kun yläkouluikäiset keskustelevat levottomasta koulupäivästään. Kuulen myös keski-ikäisen naisen vastaavan puhelimeen epäkohteliaasti puhelinmyyjälle. En voi olla miettimättä minkälainen työpäivä on ollut opettajalla, joka on kuunnellut oppilaiden huutelua, tai tiuskimisen kohteena olleella puhelinmyyjällä. Me jokainen osaamme nimetä lukuisia ammatteja, joissa työntekijän hyvinvointia uhkaa asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden toiminta.

Kuinka usein tulee ajatelleeksi miten oma toiminta vaikuttaa toisen työhön? Suorassa henkilökontaktissa palaute tulee usein suoraan: kun itse hymyilet, niin sinulle hymyillään. Mutta entä sitten ne työntekijät, joiden työskentelyä et itse ole katselemassa, mutta toiminnallasi vaikutat siihen miten heidän työnsä sujuu.


Tällaisia työntekijöitä ovat esimerkiksi jäteautonkuljettajat. Se, että jäteastia on ajallaan tyhjennetty kotona ja työpaikalla, on perusoletus. Silloin kun jäteastiaan ei enää meinaa mahtua enempää, ihmetellään miksi tyhjennystä ei ole tehty.

Tuskin kukaan haluaa tahallaan hankaloittaa toisen työskentelyä. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan jäteautonkuljettajien työtä kuitenkin hankaloittaa sellaiset asiat, joihin jokainen voi vaikuttaa. Jäteastiat sijoitetaan usein sillä tavoin, että ne eivät ole liian näkyvissä itselle. Joku sieltä piilosta siirtää jäteastiamme tien viereen tyhjennettäväksi. Siirtomatkalla voi olla portaita, kuoppia ja kynnyksiä. Se joku on jäteautonkuljettaja.

Kommentti, että "jos ei muuta, niin ryhdyn vaikka roskakuskiksi" saa minut nykyään melkoisen tunnekuohun valtaan. Olen varma, että jäteautonkuljettajaksi ei voi ryhtyä kuka tahansa. Täytyy olla todella kovakuntoinen, että sitä työtä jaksaa. Itselläni oli tutkimustyössä mahdollisuus seurata jäteautonkuljettajan työskentelyä apukuljettajan paikalta. Kunto oli siinä työtahdissa koetuksella, vaikka olen maratonjuoksija. Ja itse en siirtänyt yhtäkään jäteastiaa, pelkästään kuljin vierellä. Huomasin myös, että jäteastioita ei pidä änkeä täyteen. Kovin suuri vaiva ei ole tilata ylimääräistä tyhjennystä silloin, kun jätettä tulee enemmän.

Kansainvälisenä työturvallisuuspäivänä voisimmekin itse kukin pohtia oman työpaikkamme turvallisuuden lisäksi myös sitä, miten me jokainen vaikutamme jonkun muun työskentelyyn. Myös niiden henkilöiden, joiden työskentelyä emme normaalisti näe.

Pia Perttula

Kirjoittaja on erikoistutkija, joka on tutkinut jäteautonkuljettajan työtä hankkeessa Improving resilience in waste transports

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti