Työhön liittyvän ajan johtamista voidaan tarkastella useista näkökulmista. Viime aikoina johtamispuheessa valokeilaan on noussut itsen johtaminen. Sillä tarkoitetaan niitä toimia, joiden avulla kontrolloimme itse omaa työtämme. Se on rinnakkainen ilmiö meihin ulkoapäin kohdistuvalle johtamiselle.
Työhön liittyvän aikakäsityksen näkökulmasta itsen johtaminen näkyy pyrkimyksenä hallita omaa aikaa. Ajan hallinnan näkökulmasta itsensä johtaminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että varataan kalenterista aikaa omalle tekemiselle ja rauhalliselle työnteolle. Tämä voi olla hyvä ratkaisu sellaisissa tilanteissa, joissa työaika on muutoin paljolti kokousten ja pienten tehtävien pirstomaa.
Omaan viikko-ohjelmaan kannattaa jättää myös aikaa, jota ei ole varattu erityisesti millekään. Siitäkin voi toki tehdä itselleen kalenterimerkinnän, jos tyhjä tila kalenterissa on vaarassa muutoin täyttyä. Tai mitä jos tekisikin kalenteriin varauksen, johon laittaisi, että olen paikalla, tule juttelemaan?
Jättämällä väljyyttä aikatauluihimme luomme mahdollisuuksia spontaanille kohtaamiselle, joka on otollista maaperää esimerkiksi yhteisöllisyyden vaalimiselle. Pian päättyvä projektityötä ja työprosesseja koskenut tutkimuksemme osoitti, että yhteisöllisyys on edelleen kantava voima työelämässä. Tarvitsemme yhteisiä hetkiä ja asioiden jakamista.
Itsensä johtamisessa tulisikin muistaa, että johtaminen ei tarkoita samaa kuin kaiken organisointi ja etukäteen määrittäminen. Sama ajatus pätee laajemminkin nykyiseen työelämään ja siihen johtamistapaan, mihin olisi hyvä pyrkiä. Työn sujuvuus edellyttää useissa tapauksissa myös mahdollisuutta joustaa, niin ajallisesti kuin ajatuksellisesti.
Minna Janhonen
Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen tutkija, joka on mukana AikaJärjestys asiantuntijatyössä -tutkimushankkeessa. Hankkeessa kehitetään ratkaisuja asiantuntijatyöhön liittyviin ajankäytön haasteisiin.
Kirjoitukset täällä ovat hyviä ja asiallisia, mutta näissä ei oteta huomioon, että työpaikoilla voi olla kulttuuri, joka ei salli näiden ohjeiden mukaista toimintaa. Omistaja voi esim. teettää työntekijöillä mitä tahansa, tauot voivat olla minimaalisia ja niiden aikana voidaan aiheuttaa työntekijälle huonoa omatuntoa. Voi olla, että työnantajalla ei ole osaamista työntekijän alueelta, mutta silti hän ohjaa työntekijää melko diktatuurimaisesti aiheuttaen kaikkea ikävää masennuksesta riitoihin, jos työntekijä ehdottaa toisenlaista tapaa. Ulos, jos ei sovi, on tätä päivää. Työnantajan markkinat todella useissa paikoissa. Itsellä jo 3 tällaista työnantajaa. Mielestäni Suomessa, jos kerran tällaisia työpaikkoja on näinkin paljon, haaskataan koulutusta täysin surutta. Osaamattomat ja umpimieliset diktaattorit, valitettavasti usein miehet, puuhastelevat kaikkea, mieluiten itse sekä kontrolloivat ja sairastuttavat muita. Yksi seikka, minkä olen myös huomannut, esim. nykyisessä työssäni on, että johto ei puutu vaikeisiin asioihin, ei kyetä, ei haluta tai on jotain pelkoja, en tiedä, mistä johtuu. Johda nyt siinä itseäsi, kun työpaikat ovat tällaisia. Minusta liiketoiminta kärsii tällaisesta kulttuurista ja koko Suomi. Ay-liike ei enää toimi ollenkaan, joten tosiaankin on vain mietittävä, mistä ja millä ilveellä saisi paremman paikan.
VastaaPoista