maanantai 5. tammikuuta 2015

Perheystävällisin terveisin, esimiehesi

Mahdollisuus työn ja muun elämän yhteensovittamiseen on keskeinen laatutekijä työelämässä.

Työntekijät, joilla on hyvä työ ja perhe-elämän tasapaino, ovat tyytyväisiä ja sitoutuneita työhönsä. Työpaikat, jotka näkyvästi profiloituvat perhemyönteisiksi, voivat joillain aloilla jo nyt kuoria työmarkkinoilta kermat päältä eli valita parhaat työntekijät.

Joissakin organisaatiossa kiinnitetään tietoisesti huomiota työn ja muun elämän sujuvaan yhteensovittamiseen. Toisissa organisaatioissa koko asiaa ei ole edes pohdittu. Riippumatta kumpaan kategoriaan työpaikka kuuluu, esimies on tärkeässä asemassa perhemyönteisen asenteen välittämisessä.

Case 1: Yksilölliset joustot 

Työntekijä haluaisi enemmän vapaa-aikaa tietyn ajanjakson ajan. Työparin kanssa on sovittu käytännön järjestelyistä, ja muutenkin suhtautuminen työpaikalla on alustavasti myönteistä. Lopulta johto kuitenkin hylkää anomuksen, sillä järjestelyn arvellaan aiheuttavan kateutta muissa työntekijöissä.

Oikeudenmukaisuus on esimiehille vaikea laji. Silti ikuinen tasapäistäminen kateuden pelossa ei ole monimuotoisuutta ja elämäntilanteita tukevaa johtamista. ”Kun kukaan ei saa mitään, niin eivät voi valittaa”. Kyllä varmasti voivat. Työn luonne sanelee toki reunaehdot joustoille, mutta usein kaikkien kannalta toimivia vaihtoehtoja on löydettävissä, jos niiden etsimiseen on aidosti halua.

Case 2: Omalla esimerkillä johtaminen

Esimies tekee usein pitkää päivää. Työntekijöille lähtee iltaisin ja viikonloppuisin sähköposteja. Kenellekään ei jää epäselväksi, että varsinaisen työajan ulkopuolella tehdään kovasti töitä. Alaiset pohtivat, odotetaanko heiltäkin samanlaista venymistä.

Esimies on merkittävä esimerkki työyhteisön jäsenille. Pomo, joka ei ikinä malta pitää lomaa, vaikuttaa työyhteisössä negatiivisesti useankin mekanismin kautta. Huonon esimerkin lisäksi pomon mahdollisuudet palautumiseen ja siten hyvään työvireeseen ovat heikommat. Toisaalta myös ohjien antaminen välillä muille on hyödyllistä eri osapuolille.

Jos esimies ei kuitenkaan voi tai halua välttää työtä vapaa-ajalla, hänen kannattaa ainakin ilmaista, ettei odota muilta samanlaista toimintaa.

Yksi hyvä tapa lisätä inhimillisyyttä ja avoimuutta on vaikkapa omasta perhetilanteesta kertominen. Jos pomo uskaltaa kertoa, että hänen täytyy hakea lapsi päiväkodista joka päivä kello neljä ja se vaikuttaa työn järjestelyihin, muutkin työpaikalla kokevat tällaisen puheen ja näkökulman sallitummaksi.

Case 3: Lasten saaminen

”Me saamme lapsen, ajattelin pitää isyyslomaa”, tuleva isä kertoo esimiehelleen. Esimies: ”Nyt ei ole kovin hyvä aika lomailla, ajat ovat meilläkin tiukat ja sinulla on pian määräaikainen työsuhde katkolla.” 

Esimies yrittää buukata miespuolisen työntekijänsä työmatkalle toiselle puolelle Suomea huolimatta esikoisen syntymän lasketusta ajasta. 

Naisten raskauksiin saatetaan suhtautua päivitellen. ”Joko sinä taas jäät pois töistä? Oliko se vahinko, kun näin pian uudestaan?”

On yllättävää, miten usein tämä kohta mokataan. Toisaalta se on ymmärrettävääkin. Lasten saaminen aiheuttaa erityisesti naisille mutta myös miehille poissaoloja ja sen myötä esimiehelle lisätöitä sijais- ja muissa järjestelyissä. 

Kannattaa silti muistaa, että lasten saaminen on lähes kaikille − ellei kaikille − tärkeimpiä asioita elämässä. Esimiehen murheet työjärjestelyistä ovat eri luokan kysymyksiä. Suhtautumisessa alaisen perheenlisäykseen pomolla on loistavat mahdollisuudet muuttua joko täydelliseksi aasiksi tai nostaa pisteitään.

Anna Vanhala (Twitter: @VanhalaA)

Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen kehittämiskonsultti, joka kirjoittaa Pomohautomo-opasta yhdessä kollegansa Tommy Larvin kanssa. 
  • Seuraa kirjan edistymistä Twitterissä @pomohautomo ja osallistu keskusteluun tunnisteella #pomohautomo.
  • Tutustu myös tulevaan Pomohautomo-koulutukseen 9.3. alkaen. 
  • Lisätietoa Työterveyslaitoksen ja sosiaali- ja terveysministeriön Työ- ja perhe-elämä ohjelmasta: www.tyojaperhe.fi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti