Ihminen tarvitsee palautumista liiallisesta kuormituksesta, olipa se sitten syntynyt työpaineista, valvomisesta tai lenkkeilystä. Lomat ovat hyvä keino säädellä työstä johtuvaa kuormitusta. Mitä kuormittuneempia olemme, sitä pidemmän loman tarvitsemme palautuaksemme.
Pelkästään pitkät lomat eivät ole kuitenkaan avain hyvään palautumiseen. Nykyään suositellaan, että lomat sijoitettaisiin mahdollisuuksien mukaan useisiin pätkiin pitkin työvuotta. Mitä luulet, saisitko lisää lomajaksoja, jos ripottelisit lomapäiviä tasaisemmin? Entä jos lyhentäisit työaikaa, pitäisit perhevapaata tai vaihtaisit lomarahat vapaaksi?
Pidä huoli myös laadukkaasta vapaa-ajasta. Tee niitä kaikkia mukavia asioita, joista pidät. Huolehdi, että ne eivät aiheuta sinulle kuormitusta. Itselleni lenkki luonnossa omien ajatusten parissa on usein napakymppi; siitäkin huolimatta, että lenkille lähtiessä olisi jo valmiiksi väsynyt.
Ja kyllä minä nautin muustakin, nimittäin maan kääntymisen katselusta perunapellon kyntöhommissa. Harmikseni pelto on niin pieni, etten saa kulutettua kyntämisessä kuin maksimissaan varttitunnin kerran vuodessa. Siitäkin suuri osa kuluu traktorin kääntelyyn sarkojen päissä.
Niinhän sitä sanotaan, tee lomalla jotain aivan muuta mitä yleensä. Jos työni olisi yksistään maan kääntäminen, ei se silloin olisi enää hauskaa.
Työ voi myös palauttaa ja antaa voimia, kunhan muistaa pitää huolta omasta osaamisestaan ja vahvistaa työssä niitä mukavia ja toimivia asioita. Eikä tietenkään haittaa, vaikka voisi samalla vähentää työn kuormittavia elementtejä.
Oletko muuten koskaan miettinyt, mitkä ovat sellaisia asioita, joita teet mielelläsi vapaa-ajalla ja/tai työssäsi, vaikka olisit väsynyt? Jos olet sellaisia löytänyt, lisää niitä – suosittelen!
Tommy Larvi (Twitter: @TommyLarvi)
Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen kehittämiskonsultti, joka kirjoittaa Pomohautomo-opasta yhdessä kollegansa Anna Vanhalan kanssa.
- Seuraa kirjan edistymistä Twitterissä @pomohautomo ja osallistu keskusteluun tunnisteella #pomohautomo.
- Tutustu myös tulevaan Pomohautomo-koulutukseen 9.3. alkaen.
- Lisätietoa Työterveyslaitoksen ja sosiaali- ja terveysministeriön Työ- ja perhe-elämä ohjelmasta: www.tyojaperhe.fi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti