tiistai 1. maaliskuuta 2011

Unelmatyössä

Uusi työpäivä edessä - miltä tuntuu? Onko olo innostunut? Alistunut? Stressaantunut? Oletko unelmatyöpaikassasi vai väännätkö loputonta pakkopullaa?

Työterveyslaitos kutsuu työyhteisöt, työntekijät ja esimiehet kertomaan, millainen on unelmien työpaikka. Millaisista asioista unelmatyöpaikka rakentuu ja mitä kukin meistä voi tehdä, jotta omasta työpaikasta tulisi sellainen? Mikä saa innostumaan ja jaksamaan työssä?

Moni hymähtää vinosti ajatukselle unelmatyöpaikasta, erityisesti nyt kun jatkuvasti toitotetaan tuottavuutta, tehokkuutta ja pitempiä työuria. Olemme nähneet esimerkkejä siitä, miten kapeakatseisesti läpirunnottu tuottavuus kiristää työtahdin äärimmilleen ja vie viimeisenkin tekemisen ilon. Mutta kyllä tuottavuuden ja unelmat voi yhdistää. Fiksu tuottavuuden kehittäjä innostaa ihmiset mukaan toteuttamaan yhteisiä tavoitteita, jotka kukin voi kokea omikseen.

Unelmatyöpaikka on mahdollinen, ja meistä jokainen voi osallistua sellaisen luomiseen. Tähän mennessä saamamme palautteen perusteella ihmisten toiveet ovat aika maanläheisiä: unelmatyöpaikassa oma tehtävä on selkeä ja oman käden jälki näkyy, jokaisen työtä arvostetaan, työkaverit luottavat toisiinsa, esimies toimii fiksusti, työaikoihin ja työtahtiin voi vaikuttaa, työtilat ovat asianmukaiset. Ihmiset haluavat tehdä mielekästä, turvallista ja omien voimavarojensa mukaista työtä.

Kun kysyin vuoden alkajaisiksi omalta henkilöstöltämme, miten voisimme toimia entistä paremmin, kävi ilmi, että monia unelmatyöpaikan rakennusaineita löytyy korvien välistä. Ei ryvetä ongelmissa vaan etsitään niihin ratkaisut. Opetellaan tuntemaan toisemme paremmin. Lähdetään rohkeasti selvittämään uusia mahdollisuuksia toimia asiakkaiden ja yhteistyökumppanien kanssa. Ei vaadita mahdottomia itseltämme eikä toisiltamme.

Unelmatyöpaikka ei synny yksittäisistä tempuista, keppijumpasta tai teemapäivistä, vaikka sellaisetkin hetkellisesti piristävät. Tärkeintä on se, että työn arki sujuu.

Itse unelmoin työstä, jossa (yli kuusikymppisenäkin) voin olla utelias ja innostunut, jossa voin kokea olevani tarpeellinen ja jolla on merkitystä; työstä, jossa on ripaus intohimoa.

Jos työpaikallasi ei vielä puhuta unelmista, ole rohkeasti ensimmäinen, joka ottaa asian esille. Tutustu muiden ajatuksiin ja ideoi omaa unelmatyöpaikkaasi osoitteessa www.ttl.fi/unelmatyopaikka.

Harri Vainio
Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen pääjohtaja.

Teksti on julkaistu aiemmin osoitteessa klinikka.fi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti