torstai 17. maaliskuuta 2011

Pöytä ja tuoli - So yesterday!



Yli miljoona suomalaista tekee tietotyötä. Aivot ovat kansakuntamme kiistattomasti tärkein työkalu. Oman kokemukseni mukaan parhaat ideat eivät kuitenkaan juuri koskaan synny tuolilla istuen, pöydän ja läppärin ääressä. Siksi käyn kirjoittamassa ne siellä vain muistiin.

Miten teidän työpaikkanne toteuttaa strategiaansa toimitilavalinnoilla? Miten ympäristönne tukee innovatiivisuutta, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia?

Miltä kuulostaisivat projektin kävelykokous, Legot vieraiden vastaanottotiloissa, satulatuolit ja jumppapallot työpisteille, venyttelymatto raportin lukemiseen, riippumatto kahvihuoneeseen ja kuntopyörät ja crosstrainerit vaihtoehdoiksi kokoushuoneeseen? Mitä muita luovuutta edistäviä ratkaisuja keksit?

Kukaan ei muuten koskaan ole kieltäytynyt kokouksesta sohvaryhmällä kanssani.


Venla Räisänen
Kirjoittaja on y-sukupolven kokovartaloinsinööri, joka uskoo parempaan johtamiseen.

7 kommenttia:

  1. Kävelykokous kuulostaa oikein hyvältä. Vaikka yliopistolaitosta joskus moititaan kankeaksi ja vanhakantaiseksi, sen sisältä löytyy luovuuden ja ennakkoluulottomuuden keitaita. Tässä linkki Oulun yliopiston tuotantotalouden osaston 2010 lokakuussa järjestämän kirjoitustyöpajan tiimoilta syntyneeseen matkakertomukseen: http://kavelija.blogspot.com/2010/10/leon-astorga-4-5102010-sarria-santiago.html

    VastaaPoista
  2. Kävelijä: Voisiko kävely mielestäsi toimia hyvin jonkin asian ideointikokouksiin?

    VastaaPoista
  3. Ideointi sujunee parhaiten sellaisessa ympäristössä, joka koskee käsiteltävää aihetta. Näkeminen, kuuleminen ja visuaalinen hahmottaminen on itselleni tärkeää.

    Liikuntaa voisi käyttää työpaikan sisäisessä ideoinnissa: työporukan lentopallovuoro, beachvolley kesällä, hiihto talvella jne. Kävelijän mainitsema kävely on kyllä ideointiin varmasti mitä mainioin toiminto, mutta työpaikan käytävä paikkana ei riittäne vaan pohdinta vaatii pitkän kävelyrupeaman.

    Liikunnanriemussa kyllä itse aihe helposti unohtuu ja jää käsittelemättä.

    VastaaPoista
  4. Luin Tony Schwartzin mainion kirjan "The Way We're Working Isn't Working" (suosittelen!), joka käsittelee aihepiiriä. Siinä sanottiin, että liikunta on yksi hyvä keino vapauttaa aivot intuitiiviseen ajatteluun. Omalta kohdaltani olen sen todistanut, työpöydän ääressä päähän ladattu tieto ja ratkaisemattomat ongelmat löytävät monesti toisensa kävelylenkillä.

    VastaaPoista
  5. Maija: Onko sinulla esimerkkiä tuosta ideoinnista siinä ympäristössä, jota asia koskee?

    Pasi: Kiitos kirjavinkistä! Taidanpa kävellä kirjastoon :)

    VastaaPoista
  6. Legot vastaannottotilaan. Kannatetaan! Eikä sitten mitään Dubloja vaan kunnon palikoita.

    Yritykset voisivat vielä bärndätä odotustilojaan: Arkkitehtitoimistolla voisi olla yhteinen lego-pöytä johon voisi odotellessa askarrella oman huvilan. Ja koneyrityksellä voisi olla tekniikkaleegoja joista voisi rakennella vaikka paperikoneen :-)

    Jos näillä eväillä ei saa virikkeitä innovatiiviseen palaveriin niin ei sitten millään.

    VastaaPoista
  7. Tuomas: Hyvä idea tuo brändäys! Lääkäriasemalle on helppo laittaa lääkäri-Legoja ja matkailuyrityksen infotiskin läheisyyteen Lego-miehiä suksien ja sauvojen ja huskykoirien kanssa. Joko Legoista löytyy moottorikelkka?

    VastaaPoista