Riittämättömyyden kokemusta säestävät usein itsesyytökset. Sisun, sinnikkyyden ja selviytymisen rinnalla kulttuurissamme kulkee itseruoskinnan eetos. Jos työelämä tuntuu ankaralta, voi olla syytä katsoa peiliin.
Vaikka myötätuntoa ja avunantoa riittää kollegoille, itseltä vaaditaan usein enemmän. Itseä kannattaisi kuitenkin kohdella kuten muitakin. Itseen suunnattua myötätuntoa (self-compassion) tutkinut Kristin Neff kehottaa vaientamaan sisäisen kriitikon ja korvaamaan sen sisäisellä tuen, ymmärryksen ja huolenpidon äänellä.
Neffin määritelmän mukaan itselleen myötätuntoiset ihmiset eivät vähättele tuskaansa kohdatessaan riittämättömyyden tunteita tai vastoinkäymisiä. He eivät kuitenkaan liioittele sitä tai koe olevansa ainoita elämän epäonnistujien listalla (Aina juuri minulle käy näin!). Toisin sanoen, he osaavat laittaa asiat perspektiiviin, eivätkä ajattele olevansa ainutlaatuisen yksin vastoinkäymistensä kanssa. Neffin tutkimusten mukaan ihmiset, jotka hyväksyvät myötätuntoisesti oman epätäydellisyytensä, voivat henkisesti paremmin.
Myötätunnon osoittaminen itselle ei tee työntekijästä laiskaa alisuorittajaa, päinvastoin. Ajattele vaikka työpaikkaa, jossa esimies tukee ja kannustaa, vaikka et aina onnistuisikaan niin hyvin kuin olisit halunnut. Yrittäisitkö siellä vähemmän kuin työpaikassa, jossa johdetaan pelolla ja ankaruudella? Armollinen suhtautuminen omaan suoriutumiseen ja jaksamiseen on samalla investointi hyvinvointiin.
Myötätunto itseä kohtaan voidaan nähdä ajattelutapana, joka parantaa yksilön valmiuksia selvitä tulevista koettelemuksista. Kestävällä pohjalla oleva työkyky ja työhyvinvointi edellyttää omasta jaksamisesta huolehtimista. Vaikka aina ei voisikaan vaikuttaa työn kuormittavuuteen, omaa suhtautumista muokkaamalla työstä voi tuunata mielekkäämpää. Riittämättömyyden ja epätäydellisyyden kanssa painiessa eteen- ja ylöspäin päästään kannustamalla, ei kurittamalla.
Lotta Harju
Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen tutkija, joka on kiinnostunut siitä, miten työntekijät voivat omalla toiminnallaan tehdä työstään innostavampaa ja ehkäistä työssä leipääntymistä. Tutustu innostavien ja menestyvien työyhteisöjen INSPI-hankkeeseen.
Lähteenä mm.
Neff, K. (2003). Self-compassion: An alternative conceptualization of a healthy attitude toward oneself. Self and identity, 2(2), 85-101.
Neff, K. D., Kirkpatrick, K. L., & Rude, S. S. (2007). Self-compassion and adaptive psychological functioning. Journal of research in personality, 41(1), 139-154.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti