Todellisuudessa moni etätyömahdollisuutta käyttävä työntekijä tekee kotona enemmän työtä kuin tekisi ollessaan työnantajansa maksamissa tiloissa, kun työaikaa säästyy työmatkoista ja kaikenkarvaisista palavereista. Vaikka etätyön tekeminen on järkevää, etätyöläinen kokee painetta lunastaa oikeus etuuteensa ylenmääräisellä työnteolla ja syyttää itseään, mikäli ei koe saaneensa ”riittävästi aikaan”. Samalla unohtuu se, että päivät toimistollakaan eivät aina ole niin luovia tai tehokkaita jatkuvine keskeytyksineen ja rutiineineen. Suorituspaineita pahentaa se, että viikon aikana laahaavat työt ja paneutumista vaativat projektit kasautuvat epärealistisiksi odotuksiksi etäpäivinä tehtävistä töistä.
Ne kriitikot, jotka arvelevat etätöissä koettavan silkkaa mielihyvää, olkoon huoleti: etätöissä kärsitään samasta riittämättömyyden tunteesta kuin muuallakin.
Etätyön johtamisen haaste onkin työntekijällä itsellään: miten hallita omaa työntekoaan, kun perinteiset fyysiset ja ajalliset rakenteet eivät ole sitä ohjaamassa tai rajoittamassa. Asiantuntijat osaavat yleensä ottaa vastuuta omasta työsuoritteestaan, mutta miten on hyvinvoinnin laita? Miten etätyötä voisi tuunata, jotta innostus työhön lisääntyisi leipääntymiskierteen kiihtymisen sijaan?
Leipääntymisen kokemus ei aina johdu siitä, että työ ei kiinnosta, vaan siitä, ettei sitä useinkaan ole mahdollisuutta tehdä kunnolla hektisessä ja huonosti resursoidussa työympäristössä. Kun kiirettä ja häiriötekijöitä on liikaa, työn hallinnan kokemus heikkenee ja työ alkaa pidemmän päälle tympiä. Etätyö tarjoaa tilaisuuden kokea hallinnan tunnetta työstä, mikä on tärkeä mielekkään työn voimavara. Mahdollisuus syventyä tehtäviin etäällä toimiston hälinästä voi edesauttaa myönteistä työhön uppoutumista ja lisätä innostuksen tunteita, jotka edelleen rohkaisevat luomaan ja oivaltamaan. Siksi työn hallinnan tunteen kokemisen hetkiä tulee vaalia, esimerkiksi vastustamalla kiusausta reagoida välittömästi sähköpostin vaativiin merkkiääniin, jotka signaloivat arvokkaan työajan häiriintymistä.
Moni tärkeä työprosessi vaatii aikaa ja rauhaa, joita odotellessa voi kuitenkin vierähtää tovi. Vaihtoehtoisesti voi tarttua toimeen ja tuunata paremmat etätyöolosuhteet itselleen: pyhittämällä syventymiseen tarkoitetun työajan voi löytää työn hallinnan kokemuksen ja uutta innostusta työhön.
Lotta Harju
Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen tutkija, joka on kiinnostunut siitä, miten työntekijät voivat omalla toiminnallaan tehdä työstään innostavampaa ja ehkäistä työssä leipääntymistä.
***********************
Microsoft ja Työterveyslaitos kumppaneineen järjestävät Kansallisen etätyöpäivän torstaina 18.9.2014. Etätyöpäivän suosio on kasvanut vuosi vuodelta, ja viime vuonna 23 982 suomalaista ja 714 organisaatiota osallistui kampanjaan. Tänä vuonna etätyöpäivän teemana on Työn uusi johtajuus. Tutustu ja ilmoittaudu mukaan osoitteessa etätyöpäivä.fi!
Microsoft ja Työterveyslaitos kumppaneineen järjestävät Kansallisen etätyöpäivän torstaina 18.9.2014. Etätyöpäivän suosio on kasvanut vuosi vuodelta, ja viime vuonna 23 982 suomalaista ja 714 organisaatiota osallistui kampanjaan. Tänä vuonna etätyöpäivän teemana on Työn uusi johtajuus. Tutustu ja ilmoittaudu mukaan osoitteessa etätyöpäivä.fi!
Omassa työssäni etätyö sopii pidempää yhtäaikaista keskittymistä vaativiin töihin. Valitettavasti laajemmin käy niin juuri niin, miten kirjoittajan mielestä on vain myytti (että mistä tietää, tekeekö ne oikeesti töitä). Kun on kaikkea vaihtoehtoista mahdollisuutta ajankäyttöön ympärillä, ei välillä saa itseään tarttumaan ikävämpiin töihin. Toimistolla työn kanssa kilpailevia aktiviteettejä on vähemmän. En usko, että kaikki muutkaan raatavat kovemmin etätöissä.
VastaaPoistaKiitos, "Anonyymi", hyvästä kommentista! Olet oikeassa siinä, että etätyöskentelyssä on toki yksilöllisiä eroja. Toiset etäpäivät ovat tehokkaampia kuin toiset, ja kaikille etätyö ei sovi lainkaan. Kaikki eivät myöskään varmasti raada etätöissä enemmän kuin toimistollakaan. Tarkoituksenani oli kyseenalaistaa valitettavan yleinen ennakkoluulo, että etätöissä ainoastaan laiskoteltaisiin, mikä ei myöskään pidä paikkaansa. Jonkin verran on näyttöä myös siitä, että työajan ja -paikan hämärtyminen ilmiönä, johon etätyökin kuuluu, on yhteydessä siihen, että työtä tehdään varsinaisella vapaa-ajallakin erityisesti tietyissä tehtävissä (esim. johtajat ja asiantuntijat).
VastaaPoistaEtätyö on monelle introvertille pelastus ja mahdollisuus tehdä työtä omien vahvuuksien kautta. Valitettavasti avokonttorit eivät monelle sovi taustahälyn ja muiden häiriötekijöiden vuoksi. Totta on toki myös se että kaikille se ei sovi mutta sillä verukkeella ei etätyö mahdollisuutta sovi kaikilta viedä pois. Työntekijän on tunnettava myös oma vastuunsa asiasta.
VastaaPoistaJuuri näin, etätyö on mahdollisuus päästä tekemään töitä itselle mieluisalla tavalla ja parhaimmillaan se tarjoaa puitteet keskittymistä vaativaan työntekoon. Totta on sekin, että etätöissä vapauden vastapainona työntekijän vastuu itsensä johtamisesta korostuu ja joillekin se sopii paremmin kuin toisille.
Poista