Luin netistä erään taksinkuljettajan koskettavan tarinan, jossa hän kertoi kokeneensa työvuoronsa viimeisen ajon elämänsä tärkeimmäksi teoksi. Hän kuljetti iäkkään, hänelle entuudestaan tuntemattoman, perheettömän naisen, kohti saattohoitokotia. Matkalla he kiertelivät ympäri kaupunkia katsellen naiselle tuttuja paikkoja vielä viimeistä kertaa. Nainen muisteli samalla elämäänsä, mihin taksinkuljettaja soi mahdollisuuden.
Kuljettaja kiitti itseään, että oli noussut autosta ja koputtanut naisen ovelle, sillä naista oli täytynyt odottaa jo tovin aikaa. Tästä hetkestä lähtien taksinkuljettaja ymmärsi, että hänen työllään on merkitystä. Kuka muu olisi ajeluttanut naista kaksi tuntia kaupungilla paikoissa, joissa hän oli asunut, työskennellyt ja harrastanut? Olisiko kukaan muu koputellut oven takana?
Taksinkuljettajan tarina antaa aihetta miettiä, mikä yhteiskunnallinen merkitys taksinkuljettajalla ja muilla ammateilla on. Taksin tulee olla aina saatavilla. Se on taksilain asettama velvollisuus. Taksilupaa ei saa kuka tahansa ja taksiliikennettä harjoittaessa on noudatettava useita laatuvaatimuksia. Niistä nousee esiin tärkeä yhteinen tekijä: hyvä asiakaspalvelu. Taksinkuljettajan työ on enemmän asiakaspalvelua kuin kuljettamista.
Taksinkuljettajille asiakkaat ovatkin heidän työnsä tärkein voimavara.
Vedin viime syksynä kahta taksiyrittäjien ja -kuljettajien yhteiskehittämisryhmää, joissa pohdittiin onnistunutta työvuoroa. Päivän taksa ja kaluston kunnossa pysyminen olivat tärkeitä, mutta ennen kaikkea asiakkaan hymy kasvoilla sekä kiitos hyvästä palvelusta saivat kuljettajat tulemaan seuraavaankin vuoroon töihin. Toisaalta jo ensimmäisen asiakkaan ”henkinen oksennus olkapäälle” saattoi pilata koko alkaneen työvuoron. Asiakaspalvelutyö vaatii hyviä vuorovaikutustaitoja ja kärsivällisyyttä.
Asiakas ei useinkaan ole täysin toimintakykyinen, vaan vaatii kuljettajalta ammattitaitoista avustusta. Taksinkuljettajat kokevatkin usein arvoristiriitoja: ”mihin minun vastuuni asiakkaasta loppuu?” Tähän taksinkuljettajat toivovat myös taksin tilaajilta selkeyttä. Tarinan taksinkuljettaja otti naisen tilanteen huomioon ja sai siitä myös itse kiitosta sekä merkitystä omalle työlleen. Vastuu voi olla toisinaan taakka, mutta sen kantaminen myös palkitsee. Joko sinä olet löytänyt työsi merkityksen?
Susanna Kemppainen
Kirjoittaja on Nuori kuski osaa! –hankkeen asiantuntija, jonka taksi on vienyt aina turvallisesti perille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti