Kuvan pisuaareista on vielä hieman matkaa design-pisuaareihin. |
Uusvanha innovaatio tarjosi turvallisen suojan myös naiskäyttäjille. Pisuaari ei kolikkoja kaivannut, ei tarvinnut jonottaa.
Kampissa kaikki on toisin. Lauantai-aamu paljastaa edellisen illan ja yön onnet ja murheet: mäyräkoiraraadot ja litistyneet sakupurkit, porttiin pissatut reviirijäljet.
Syytämmekö holtitonta nuorisoa roskaamisesta ja julkisella paikalla virtsaamisesta? Onko ratkaisu kontrollin ja järjestyksenpitäjien lisääminen kaduille? "Patukkaa pempulle ja mars, mars! Sillä siitä pääsisi." Näin kirjoitti Taavetti Heikkinen jo 70 vuotta sitten. Tuleeko julkisella paikalla virtsaamisesta rangaista? Vai onko ongelma se, että julkisia käymälöitä ja roskiksia on yksinkertaisesti liian vähän?
Ilmainen vihje kaupunkipäättäjille: pisuaarit takaisin meillekin! Ei monimutkaisille ja rahaa vaativille toiletti-rakennelmille, ei pissapoliiseille, kyllä yksinkertaisille, ekologisille, kestäville kaupunkikuvaa ehostaville uusdesign-pisuaareille.
Helsinki on maailman design-pääkaupunki 2012. Muotoiluperinnettämme arvostetaan kansainvälisesti. Kun Helsinki haluaa olla designin ja hyvän kaupunkielämän edelläkävijä, siihen sopii hyvin pisuaarin maailmanvalloitus. Tehdään pisuaarista laadukkaan kaupunkielämän brändi: hyödyllinen, kansalaisten arvostama, josta turisteillekin jää myönteinen muistijälki. Tehdään Suomesta design-pisuaarien luvattu maa ja turistikohde!
Enemmän kuin itse G-museota, tarvitsemme hyvää elämää, välittämistä naapureista, kaupunkilaisista, toinen toisistamme. Jotta saavutamme tämän, rohkeita ideoita, uusia avauksia ja ääneen unelmoimista tarvitaan niin vapaalla kuin työssäkin!
Harri Vainio
Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen pääjohtaja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti