keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Pelkällä PDF:llä eivät hyvät käytännöt leviä

Hyvillä käytännöillä on taipumus levitä, vai onko sittenkään? Ei ainakaan silloin, jos toimivista tavoista tehdä työtä ei kerrota eteenpäin. Työpaikkojen intrat ja verkkosivut ylitsevuotavat opaskirjoja, raportteja, arkistoja, toimintamallikuvauksia ja tietovarastoja. Tieto hautautuu ja vanhenee, työn kohde vaihtuu, ja kohta jossain muualla kehitetään sama kikka uudelleen. Hukkaamme jatkuvasti sivuhistorian syövereihin suuren määrän hyviä vinkkejä, joita ani harva ymmärtää hyödyntää. Parhaat käytännöt voivat levitä vain ihmisten avulla tai heidän välillään. PDF ei levitä niitä mihinkään.


Hyvien käytäntöjen kohdistamisessa ei kannata aina tuijottaa toimialaa. Johtamisen lähestymistavat, työhyvinvoinnin tukemisen keinot ja tavat huomioida asiakasta ovat monille ammattialoille yhteisiä. Muilta oppimalla ja idiksiä jakamalla monet pattitilanteet ratkeavat. Oman toimialan erityispiirteet huomioiden kehittämisteot on mahdollista skaalata monelle työpaikalle. Parhaissa käytännöissä on valtava joustovara. Toimiala kyllä taipuu, kunhan keksitään oikeat keinot kehittää sitä eteenpäin.

Useat työn kehittämiseen liittyvät teot tai uudet niksit ovat patenttivapaita. Paremmat työnteon tavat eivät ole liikesalaisuuksia, eikä niistä kannata tehdä hukkapätkiä. Tutustuminen toisten tavaramerkkeihin avartaa ajattelua ja ideoiden vaihtaminen laajentaa onnistumisen horisonttia. Nopeat kokeilut tuovat päivityksen arjen puuhiin. Oikein heitetty bumerangi palaa takaisin heittäjälleen.

Hyvät käytännöt suomalaisilta työpaikoilta löytyvät nykyään yhden luukun alta. Yritys-Suomi.fi on tarjonnut alustan Tepsivät teot -tietopankille, johon kootaan hyviä käytäntöjä kaikilta työpaikoilta ja jokaiselta toimialalta. Tietopankista voit onkia uusia ideoita ja jakaa kokemuksia toimivista työtavoista. Tallentamalla tekosi 20.6.2016 mennessä voit voittaa valmennuksen omalle työpaikallesi.

Käy lukemassa esimerkkejä hyvistä käytännöistä ja jätä vaihdossa omasi: Tepsivät teot -tietopankki

Sari Käpykangas
   
Kirjoittaja on Tepsivät teot -tietopankin ylläpitäjä ja tutkija, joka soveltaa työtapoja toimialalta toiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti