tiistai 10. toukokuuta 2016

Ihmisammattikirjat yllättivät nuoria Vantaalla

Tikkurilassa olevaan pajataloon oli rakennettu lainaustiski. Sermin takana istui hieman jännittynyt joukko eri ammattien edustajia; kirjoittajan pöydästä löytyi ainakin poliisi, kuvataiteilija ja lähihoitaja. Muutaman minuutin päästä nuoret saivat lainata meistä haluamiaan ”ammattikirjoja” lyhyisiin kahdenkeskisiin- tai pienryhmäkeskusteluihin.Vantaalaisilta 17-25 vuoden ikähaarukkaan kuuluvilta työpajanuorilta oli kysytty etukäteen millaiset ammatit heitä kiinnostavat. Heidän piti miettiä etukäteen kolme ammattikirjaa, jonka haluaisivat lainata tapahtumassa.

Itse tapahtumassa poliisi, peliohjelmoija ja ydinfyysikko olivat lainassa lähes koko tapahtumaan ajan. Allekirjoittanut päätyi lainatuksi kolmasti nimikkeellä ”verkkotoimittaja”.

Se mitä ammattinimikkeiden taakse kätkeytyy, ei välttämättä ollut selvää lainaajille. Kahdella kolmesta ei esimerkiksi ollut etukäteen käsitystä siitä, mitä verkkotoimittaja tekee.

Mitä nuoret ammattikirjoilta tenttasivat? Seuraavat esimerkit kertonevat jotain nuorten, vielä työelämään vihkiytymättömien, kiinnostuksista:

Paljonko on palkka?
Millaiset ovat työajat?
Mitä verkkotoimittaja tekee? Kirjoittaako se niin kuin Ilta-Sanomiin?
Mikä työssä on parasta?
Eikö työ ole aika helppoa?
Eikö työ ole tylsää?
Pitääkö työssä tutkia asioita paljon?
Voiko verkkotoimittajaksi opiskella ammattikoulussa, kuten autonasentajaksi voi?

Vastaukset eivät aina miellyttäneet niiden saajia. Yksi suosituimpia ammattikirjoja, peliohjelmoija, kertoi että osalle realistinen kuvaus ammatista kaikkine laskemisineen ja pitkine ongelmaratkaisuineen oli selvä pettymys. Kenties peliohjelmoijan työ oli assosioitu pelimaailman glamouriin.

Hyvä, että asia valottui! Combo-hankkeen projektipäällikkö Auli Airila kertoi, että tapahtuman yksi tavoite oli juuri todenmukaisen käsityksen saaminen ammateista.

Poliisilta muuten kysyttiin ensimmäisenä, että mikä hänen työssään oli parasta? Vastaus oli ammatin vaihtelevuus.

Mielenkiintoista oli, että ammattikirjojen kesken virisi keskusteluja toistemme ammateista. Kukaties mahdollisuudesta osallistua tämän kaltaiseen tapahtumaan nuorena olisi ollut meille iloa :-)

Jukka Viskari

Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen verkkotoimittaja, joka oli yksi lainattavista ihmisammattikirjoista nuorten tapahtumassa.

Lisätietoa Combo-hankkeesta löytyy somessa #ComboHanke (etenkin Twitter ja Instagram)
Uutinen ammattikirjastotapahtumasta Työterveyslaitoksen sivuilla 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti