tiistai 20. lokakuuta 2015

Ketteryys ei tarkoita kaaosta

Olemme päässeet hyvään vauhtiin Kasvuyritysten ketterä henkilöstöjohtaminen – toimintamalleja pk-yrityksille -hankkeen haastatteluissa. Haastattelemme kaikkiaan pariakymmentä toimitusjohtajaa, yrittäjää tai henkilöstöasioista vastaavaa henkilöä sellaisista kasvuyrityksistä, jotka ovat päässeet toiminnassaan jo vähän pidemmälle. Myös kasvukipuja kokien. Yhteistä näille yrityksille on se, että he ovat toiminnaltaan ketteriä: nopeasti reagoivia, joustavia, kokeilevia ja kyseenalaistavia.


Äkkipäätä ketterä toiminta voi kuulostaa sekavalta. Miten työn tekeminen voi onnistua jos jatkuvasti reagoidaan kaikkeen, kokeillaan uusia juttuja, joustetaan suuntaan jos toiseen ja lopulta vielä kyseenalaistetaan kaikki edellä mainittu? Eräs toimitusjohtaja avaa ilmiötä näin:

Jotta pystyisi olemaan palveluntuottajana ketterä, mun näkökulma on, että pitää olla systematiikkaa ja rakenteita. Et tavallaan se ketteryys ei voi olla sitä, et me ollaan kaikki tosi ketteriä ja hypitään minne sattuu vaan siin pitää olla just ne Simple Rules… Me voidaan tehdä nopeitakin käännöksiä kun me tiedetään yhdessä, et minne me ollaan sitten loppujen lopuksi menossa… Se antaa meille sen mahdollisuuden ketteryyteen. (kasvuyrityksen toimitusjohtaja)

Sukellus pintaa syvemmälle paljastaa ketteryyden ytimen. Ketterä toiminta perustuu yksikertaisiin sääntöihin, jotka ohjaavat kohti yhteistä päämäärää. Ketteryys ei siis tarkoita suinkaan kaaosta, vaan luovaa ja muokkautuvaa tapaa pyrkiä kohti kristallisoitunutta päämäärää.

Voisiko työn muuttaminen ketterämmäksi olla näin helppoa myös muualla kuin kasvuyrityksissä? Määriteltäisiin vaan kaikille selvät, yhteiset tavoitteet, joihin pääsemisen keinot voitaisiin valita luovasti ja rohkeasti kokeillen? Kannustan pohtimaan ja kokeilemaan!

Minna Janhonen (Twitter: @minnajanhonen)

Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen tutkija, joka on mukana Kasvuyritysten ketterä henkilöstöjohtaminen -hankkeessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti